Dağıtım Bedeli Nedir?

14/02/2018 - Elektrik Sözlüğü

Dağıtım Bedeli Nedir?

Dağıtım bedeli, elektrik harcamanızın dışında ödemek zorunda olduğunuz bir bedeldir. Elektrik dağıtım şirketi, yapılan hizmetin karşılığında bu bedeli almaktadır. Dağıtım bedeli adıyla alının bu ücret arıza tespit ve onarımı, elektrik kablolarının döşenmesi ve yenilenmesi, bu hizmetler için gerekli personelin istihdamı ve benzeri birçok faaliyete yönelik olarak tüketicilerden karşılanmaktadır. Dağıtım bedelinin toplam fatura tutarınızdaki oranı yaklaşık %30 seviyelerindedir. Bu oranın bu kadar yüksek olmasını tüketiciler hoş karşılamasa da verilen hizmetin dağıtımı ayrı bir maliyet gerektirmektedir. Örneğin damacana su firmalarına verilen paranın büyük bir bölümü dağıtım için gitmektedir. Zaten depozitolu olan damacanaların da bir maliyeti olmayacağına göre 5 TL’lik suyu 5 Kuruşa almamız gerekirdi. Ancak dağıtım için önemli bir miktar para ayrılması çoğu şirket için gereklidir.

Dağıtım bedeli faturalarınızla kullanıma paralel olarak artış veya azalış göstermektedir. Yani size sağlanan hizmet ne kadar fazlayla o kadar dağıtım bedeli ödemeniz gerekmektedir.

Dağıtım Bedelinin Oranları

Dağıtım bedelinin oranları, aktif enerji bedelinde olduğu gibi yılda dört farklı periyotta duyurulur. Üç aylık periyotlara farklı dağılım bedeli birim fiyatı belirlenir. Bu birim fiyat o aylarda kullandığınız elektrik harcamasıyla çarpılarak hesaplanır.

2016 yılında dağıtım bedelini kapsayan bedellerde değişikliğe gidilmiştir. İletim bedeli ve kayıp/kaçak bedeli de artık faturalarda ayrı bir yüzdeyle gösterilmeyecek, dağıtım bedeli olarak toplam şekilde gösterilecektir. Yani bu tarihten itibaren faturalarınızda iletim ve kayıp kaçak bedelini tek başına göremeyeceksiniz. Bu giderlerin de dağıtım bedeliyle ortak hesaplanmasıyla birlikte dağıtım bedelinde artış görülmesi doğal bir sonuçtur.


Paylaş:

Facebook Twitter WhatsApp Google+