Okullarda Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

14/02/2018 - Elektrik Tasarrufu

Okullarda Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Günümüzde elektrik faturası gerçek anlamda ceplerimizi yakmaktadır. Kaldı ki bireysel olarak tüketimini gerçekleştirdiğimiz elektrik faturası bizi bu kadar zorluyorsa birde toplu olarak kullanılan alanları düşünelim. Bu toplu yaşam alanlarının en başında da okullar gelmektedir. Okullarda kullanılan bilgisayarlar, fotokopi makineleri, klimalar, akıllı tahtalar projeksiyon aletleri ve aklınıza gelebilecek tüm elektronik cihazları hesaba kattığımızda okullarda ki elektrik faturası içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Bu durumun önüne geçmek amacı ile sizler için; aşağıda okullarda elektrik faturasını düşürecek tasarrufları maddeler halinde sunduk. Dikkatlice bu maddeleri incelemeniz ve hayata geçirmeniz sizlerin faydasına olacaktır.

Lüzumsuzsa Söndür

Tüm eğitim ve öğretim gibi, tasarruf okulda başlar. Işıklandırma düğmelerinin üzerinde yazan “Lüzumsuzsa Söndür” uyarısı bize ilk olarak okullarda elektrik tasarrufu, daha sonra ise dışarıdaki hayatımızda elektrik tasarrufunu öğretmektedir. Okullar, milli sermayemiz ve toplu yaşanılan bölgeler olduğundan buradaki elektrik tasarrufuna, günlük hayatımızda ki elektrik tasarrufundan daha çok dikkat etmemiz gerekir.

Okullarda Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Okullarda Elektrik Tasarrufu Yapmanın Yolları

  • Elektrik Tasarrufu İlk Olarak Eğitim İle Başlar: Okullarda verilen, tüm eğitim gibi tasarruf hakkında da verilecek olan güzel eğitimler sayesinde, elektrik tasarrufu yapma konusunda da büyük başarılara ulaşılabilir. Bu durumda öğretmenlerimizin, öğrencilere vereceği tasarruf eğitiminin önemi çok büyüktür. Sadece okullarda öğretmenler değil, evde ebeveynlerin de çocuklarına küçük yaşta bu eğitimi vermeleri gerekir.
  • Tasarruflu Aydınlatma Ürünleri Kullanarak Tasarruf: Tasarruflu ampuller kullanarak, tüketimi gerçekleşen elektrik miktarını yarı yarıya hatta ve hatta yarıdan daha aza indirmek mümkündür.
  • LED Aydınlatmalardan Faydalanarak Tasarruf: Normal ampullerden 10 kat daha az elektrik tüketen LED ampuller; günlük sekiz saat yanık kalarak, otuz beş yıl bozulmadan çalışabilir. Bu sayede hem elektrik tasarrufu yapılabilir hem de lamba masrafından tasarruf edilebilir.
  • Boşa Yanan Işıkları Kapatarak Tasarruf: Okullarda aydınlatma düğmeleri üzerinde yazan “Lüzumsuzsa Söndür.” yazısını hatırlamayan yoktur diye tahmin ediyoruz. Bu uyarıya uyarak inanılmaz düzeylerde elektrik tasarrufu sağlayabiliriz.
  • Elektronik Cihazların Fişlerini Çekerek Tasarruf:Bilgisayar, akıllı tahta, projeksiyon, Televizyon ve bunların dışında aklınıza gelebilecek kullanılmayan her türlü elektronik cihazın fişi çekilerek elektrik tasarrufu sağlanabilir.
  • Güneş Işığı ile Elektrik Tasarrufu:Okullarda ders işlendiği sırada gündüz vakti ışıkları açmak yerine perdeleri açarak gün ışığından faydalanılabilir. Bu sayede de okular da elektriklerden tasarruf sağlanabilir.
  • Fotoselli aydınlatma Cihazları Kullanmak: Okul koridorlar, tuvaletler, okul çevresi, giriş ve çıkışlarda fotoselli aydınlatmalar kullanılması sayesinde, aydınlatmaların açık unutulması sonucu boşa akan elektrikten tasarruf sağlanabilir. Ayrıca bu sayede ışıklar sadece ihtiyaç halinde yanar.
  • Akıllı Sayaç Kullanımı: Okullarda akıllı sayaçlar kullanarak elektrik tüketiminden daha fazla tasarruf edilebilir. Öyle ki yapılan araştırmalar akıllı sayaç kullanılan okullarda elektrik faturasının % 8 daha az geldiğini ortaya koymuştur.

Tüm bu tasarruf maddelerine uyulması halinde okullarda inanılmaz ölçülerde elektrik tasarrufu yapmak mümkündür. Uygulama sonrası gelecek olan ilk faturada büyük şaşkınlık yaşayacaksınız. Sadece fatura olarak değil, bu sayede kendi ekonominize de katkı sağlayacaksınız. Çünkü bu maddeleri okullarda uyguladığınızda, sizde alışkanlık haline dönüşecek ve kendi yaşamınızda da bu tasarruf modellerine uyacaksınız.


Paylaş:

Facebook Twitter WhatsApp Google+