Serbest Tüketici Limiti Nedir?

14/02/2018 - Elektrik Sözlüğü

Serbest Tüketici Limiti Nedir?

Gelişen teknoloji ile elektrik enerjisine duyulan ihtiyaçta artmıştır. Elektriğe artan ihtiyaç ise aşırı elektrik tüketimini tetiklemiştir. Bu durum ise birçok perakende elektrik dağıtım şirketinin ağzını sulandırmış ve sulandırmaya da devam etmektedir. Artan bu tüketimde, tüketicinin daha iyi hizmet alabilmesini sağlamak ve perakende elektrik tedarik eden şirketler arasında rekabeti arttırarak daha ucuza elektrik kullanımının önünü açmak adına Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından bir serbest tüketici limiti belirlenmiştir. EPDK tarafından belirlenen bu limit üzerinde, elektrik tüketimi gerçekleştiren gerçek ya da tüzel kişiler, elektrik sağlayıcısını kendileri seçebilmektedirler. Bu seçimi yaparken, seçim yapacak olanlar, Türkiye’nin herhangi bir yerinde veya bölgesinde elektrik tedarikçileri arasından, kendisine en uygun tarifeye sahip olan ya da pazarlık yolu ile en iyi teklifi veren şirketi seçebileceklerine dikkat etmeliler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi; ucuza alınacak olan elektrik hizmetinin sözleşmesinde kısıtlayıcı maddelerin olup olmadığıdır.

Serbest Tüketici Limiti Düştü

2003 yılından bu yana, hemen herkesi serbest tüketici statüsüne geçirmek ve bu yolla da rekabeti arttırarak vatandaşın daha ucuz elektriğe ulaşmasını sağlamak amacıyla serbest tüketici limiti kademeli olarak düşürülmektedir. Şu anki günümüzde, yani 2018 yılında ise serbest tüketici limiti, yıllık tüketimde 2 bin kilovatsaate düşürülmüştür. Başka bir deyişle aylık faturası ortalama 68 TL üzerinde olan bütün tüketiciler serbest tüketici limitini aştığından pazarlık yolu ile daha ucuz elektriği veren, kendi perakende elektrik enerjisi sağlayıcısını kendisi seçebilecek.

Elektrik Faturası 68 TL Üzerinde Gelenler Dikkat!

Tüm bunlar tüketiciyi düşünen güzel uygulamalardır. Aylık faturası ortalama olarak 68 TL’nin üzerinde gelen yani serbest tüketici limiti olan enerji tüketimi yıllık 2 bin kilovatsaati aşanlar serbest tüketici sınıfına girerek kendi elektrik sağlayıcısını kendisi seçebilecek. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise; serbest tüketici konumuna geçmek için başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru yapılmadığı takdirde, her ne kadar serbest tüketici limitini aşarsanız aşın başvuru yapmadığınız takdirde serbest olmayan kullanıcı statüsünde elektrik kullanmaya devam edeceksinizdir. Bu da demek oluyor ki, tüketimini gerçekleştirdiğiniz elektrik enerjisini, sizin anlaşacağınız bir şirketle, uygun bir fiyat üzerinden değil, Elektrik Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) Tarafından belirlenen sabit bir fiyat ve enerji sağlayıcıya mecbur kalınacaktır. Eğer, serbest tüketici şartlarını sağlıyorsanız vakit kaybetmeden ve bu kaybolan vakti, kaybolan, boşa verilen paralara dönüştürmeden basit bir dilekçeyle bir elektrik şirketine başvurun. Emin olun, bu işlem fazla zamanınızı almayacak ve paranız cebinizde kalacak.


Paylaş:

Facebook Twitter WhatsApp Google+