Dengeleme Güç Piyasası Nedir?

14/02/2018 - Elektrik Sözlüğü

Dengeleme Güç Piyasası Nedir?

Dengeleme güç piyasası, ticaret amaçlı değil elektrik güç sisteminin gerçek zamanda dengeyi sağlaması amacıyla ortaya çıkmıştır. Burada amaç arz ve talebin dengeli şekilde ilerlemesini sağlamaktır. 15 dakika içerisinde gerçekleşebilecek çıkış gücü değişimi ile yedek kapasitenin değiş-tokuşunun gerçekleştiği, sistem işletmecisi tarafından yürütülen organize elektrik piyasasına Dengeleme Güç Piyasası ismi verilmektedir.

Gerçek zamanlı dengeleme; yan hizmetler ve dengeleme güç piyasasından oluşmaktadır. Dengeleme güç piyasası sistem işletmecisine (MYTM) gerçek zamanda gerekli olan enerjiyi sağlamak için 15 dakika içinde gerekli yedek kapasiteyi oluşturmakla görevlidir. Frekans kontrolü ve talep kontrolü hizmetleri ise yan hizmetler bölümünde kontrol edilir.

Her ne kadar gün öncesinde belirlenen değerler dengeli olsa da gün içinde bunlar değişiklik gösterebilmektedir. Planlanan programa göre sapmalar yaşanması olası bir durumdur. Bu gibi durumlarda MYTM dengeyi sağlamak amacıyla Dengeleme Güç Piyasası’na sunulan tekliflerle birlikte sistem dengesini kurmaya çalışmaktadır.

Elektrik enerjisinin üretildiği anda tüketilmesi önemlidir. Bu nedenle dengenin doğru şekilde oluşturulması gerekmektedir.

ACE (AREA CONTROL ERROR) değerinin 0 veya 0’a yakın değerlerde tutulması oldukça önemlidir.

DGP işlemleri günlük olarak ve saatlik bazla gerçekleşmektedir.

DGP’ye katılan piyasa yetkili firmaları kapasitelerinin tamamını sunmak zorundadır.

Bağımsız olarak 15 dk. içerisinde asgari 10 MW yük alabilen veya yük atabilen dengeleme birimleri DGP’ye katılmakla yükümlüdür.


Paylaş:

Facebook Twitter WhatsApp Google+