Güç Bedeli ve Güç Aşım Bedeli Nedir?

14/02/2018 - Elektrik Sözlüğü

Güç Bedeli ve Güç Aşım Bedeli Nedir?

Enerji piyasası düzenleme kurumunun 30.03.2016 tarihli ve 6181 karar numaralı kurul kararının 11. Maddesinin ikinci fıkrasında güç bedeli ve güç aşım bedeli açıkça belirtilmiştir. Bu fıkrada tanım birebir olarak şu şekildedir: “Çift terimli tarife sınıfı: dağıtım sisteminden çekilen veya dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi miktarı üzerinden dağıtım bedeli ile buna ek olarak bağlantı anlaşması veya sözleşmesinde belirtilen güç miktarı üzerinden güç bedeli almaya ve bu gücün aşılması halinde aşılan kısım için ilave güç aşımı bedeli alma esasına dayalı tarife sınıfıdır.”Bu maddeyi sizler için daha yalın olarak açıklayalım.

Güç Bedeli

Çift terimli tarife sınıfında dağıtım sistemine bağlı olan kullanıcılardan, bağlantı anlaşmasında verilen güç miktarı üzerinden alınan aylık kiloWatt birim bedelidir.

Güç Aşım Bedeli

Bağlantı anlaşmasında yer alan, verilen güç miktarının aşılması halinde, aşılan güç miktarı üzerinden alınan aylık kW birim bedelidir.

Güç Bedeli ve Güç Aşım Bedeli Nedir?

Çift terimli tarife sınıfında karşımıza çıkan güç bedeli ve güç aşım bedeli daha çok üretim hanelerde görülmektedir. Güç aşım bedeli yapmış olduğunuz abonelik sözleşmesi veya anlaşmasında yer alan aylık güç miktarı üzerinden belirlenmektedir. Bu sözleşmede yer alan güç miktarının üzerine çıkılması halinde belirlenen ücret aylık olarak faturaya yansıtılır. Aylık olarak faturalara yansıtılan güç aşım bedelini faturada gördüğünüzde şaşırmamak için görevli tedarik şirketi ile yaptığınız sözleşmeyi detaylıca incelemenizde fayda var.

Her ay elimize gelen elektrik faturalarında ne olduğunu anlamadığımız çok fazla terim bulunmaktadır. Tabi bu terimlerin karşısında ise haliyle bir takım fiyatlar bulunmaktadır. Bu terimlerin ne olduğu ve bu terimlerin neye göre nasıl ücretlendirildiği, tedarik şirketiniz ile yapacağınız sözleşme veya anlaşma da detaylı olarak belirtilmektedir. Güç bedeli ve güç aşım bedeli gibi terimlerin ne olduğu da yine bu anlaşma metinlerinde yer almaktadır. Sizlere tavsiyemiz elektrik abonelik başvurusu yaparken bu metinleri gerçek anlamda inceledikten sonra imzalamanız yönündedir. Böylece hem alacağınız hizmette herhangi bir sürprizle karşılaşmazsınız hem de sözleşme yaptığınız şirketten alacağınız hizmetin sonuçlarını görebilirsiniz.


Paylaş:

Facebook Twitter WhatsApp Google+