Cayma Bedeli Nedir?

13/02/2018 - Elektrik Sözlüğü

Cayma Bedeli Nedir?

Cayma Bedeli;elektrik tedarikçileri ile serbest tüketicilerin indirimli elektrik sağlaması amacıyla yapılan mesafeli satış sözleşmesinde sözü geçen kısımdır. İsimden de anlaşılacağı gibi sözleşmenin bozulmasının talep edilmesiyle birlikti ödenmesi gereken ücret anlamına gelmektedir.

Sözleşmede imzalanmış olan taahhüt süresi dolmadan farklı bir elektrik tedarik firmasıyla anlaşmak isteyen tüketiciler, bağlı olduğu firmaya bir cayma bedeli ödemek durumundadır. Bu cayma bedeli tedarikçilere göre değişiklik gösterebilir. Ancak bu konuda tüketicileri zor durumda bırakmamak adına hazırlanan kanun maddesi (6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve 29246 sayılı Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği) insanlara biraz olsun fırsat tanımıştır. Kanun maddesine göre cayma bedeli, indirimli elektriğinizde toplam indirim miktarının tahsil edilmemiş kısmını geçemez.

Cayma Bedeli Nedir?

Cayma bedelinin uygulanmasının asıl amacı tüketicinin sözleşmesi bitmeden herhangi bir değişiklik yapmamasını sağlamaktır. Ancak süresi belirsiz olan veya bir yıldan uzun süreyi kapsayan sözleşmelerde cayma bedeli olmaz. İstediğiniz zaman feshedebilme hakkına sahip olursunuz.

Cayma bedelini ödeyerek yeni avantajlı bir kampanya geçmek istiyorsanız, ödemeniz gereken miktarı öğrenerek ve yeni kampanya boyunca ödeyeceğiniz kâr hesaplamasını yaparak karşılaştırabilir ve en doğru kararı verebilirsiniz.

Cayma bedelinin ödenmesi konusunda tedirgin olan tüketiciler için en doğru bilgileri özellikle tekrar edelim.

  • Bir yılı aşan sözleşmelerde cayma bedeli ödenmesi zorunlu değildir.

Bu gibi durumla karşılaştığınızda yasal olarak ödemek zorunda olmadığınızı belirtebilir ve ilgili kanun maddelerini tedarikçinize gösterebilirsiniz.

  • Cayma bedeli, tüketiciden tahsil edilmeyen indirim miktarını geçemez.

Tedarikçinizin size sunacağı (örn. Son faturanızın iki katı, sözleşme süresindeki en yüksek faturanın iki katı gibi) sahte cayma bedellerine itibar etmeyin ve yasal olarak ödemeniz gereken tutarı ödeyin.

  • Sözleşmeler otomatik olarak yenilenemez.
  • Sözleşmeniz bittiği sürede size otomatik yenileme yapıldığını söyleyen tedarikçilere inanmayın. Sözleşmeler otomatik olarak yenilenemez, sadece belirlenen süre boyunca devam eder ve biter.


    Paylaş:

    Facebook Twitter WhatsApp Google+